به گزارش راهبرد معاصر؛ اعطای معافیت مالی به هنرمندان این روزها در صدر اخبار فرهنگی کشور قرار گرفته است. خبر اما از نامه وزیر ارشاد به اعضای کابینه دولت شروع شد. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پی قوت گرفتن حذف معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ، رسانه و هنر، در نامهای به معاون اول رئیسجمهور، رئیسدفتر رئیسجمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی، خواستار بازنگری در این تصمیم شد.
در بخشی از این نامه آمده است: «در شرایطی که خبر موافقت دولت محترم در تصویب تاسیس انجمنهای صنفی سراسری فرهنگ، هنر و رسانه میرفت تا موجی از شادی و دلخوشی در بین این بخش از جامعه ایجاد کند، متاسفانه انتشار اخباری در خصوص حذف معافیت مالیاتی مربوطه موجب نگرانی شد.»
رایزنی های صالحی نهایتا به معاف شدن مالیاتی هنرمندان منجر شد، امری که اعتراض های وسیعی را از سوی اقشار مختلف در بر داشت. معاون سازمان امور مالیاتی کشور در گفتگویی با تلویزیون با بیان اینکه معافیت مالیاتی قشر خاصی بر عدالت مالیاتی تاثیر منفی می گذارد، گفت: حذف مالیات برای قشری خاص، تبعیض آشکار است.
احمد زمانی معاون سازمان امور مالیاتی در ارتباط تلفنی با بیان اینکه هر قشری در کشور که درآمد دارد باید مالیات بدهد، گفت:بر اساس تحقیقات بین المللی انجام شده، کشور ما بیشترین معافیت های مالیاتی را دارد.
زمانی افزود: با وجودی که قرار شد پرداخت معافیت مالیات ها ساماندهی شوند متاسفانه معافیت های مالیاتی افزایش هم یافته است.
معاون سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه معافیت مالیاتی قشر خاصی بر عدالت مالیاتی تاثیر منفی می گذارد، گفت: نباید بخشی را از بخش دیگر تقدیس کرد. حمایت دولت بر بخشی که درآمد دارد صرفاً حذف مالیات نیست.
واکنش های فوق سرانجام به آنجا رسید که معاون وزارت ارشاد امروز در گفتگویی از احتمال لغو معافیت مالی سلبریتی های پردرآمد خبر داد. وی ضمن تشریح موضع وزارت ارشاد درباره معافیت مالیاتی سلبریتیها گفت: در جلسهای که به خواست وزیر ارشاد در سازمان مالیاتی برگزار میشود، درباره عدم بهرهمندی سلبریتیها با درآمد بالا از معافیت مالیاتی تصمیمگیری خواهیم کرد.
علیاصغر کاراندیشدر گفتوگویی با تسنیم، با اشاره به مشخص نشدن تکملیف معافیت مالیاتی اهل فرهنگ در قانون مالیاتهای مستقیم سال آینده، پس از 10 روز از نامهنگاری وزیر فرهنگ گفت: هنوز پاسخ مکتوب یا غیر مکتوبی به خواسته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر ابقای معافیت مالیاتی اهل فرهنگ داده نشده است.
وی با اشاره به دستور نوبخت برای باقیماندن 100 درصدی معافیت مالیاتی اهل فرهنگ در لایحه بودجه 99 گفت: اگر در پیشنویس قانون مالیاتهای مستقیم این معافیت درج نشود و این قانون در دولت تصویب و به تصویب مجلس نیز برسد، لازمالاجراست و کاری نمیتوان کرد.
کاراندیش همچنین در پاسخ به انتقادات چند روز اخیر مبنی بر معافیت مالیاتی سلبریتیها و بازیگران با دستمزدهای میلیونی توضیح داد: من شب گذشته در گفتوگویی با برنامه 20:30 در اینباره مواردی را مطرح کردم، اما عجالتاً باید بگویم که ما 273 نوع فعالیت را که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دارند، از پرداخت مالیات معاف کردهایم. در این بازه فعالیتهای قرآنی، فرهنگی، رسانهای، دیجیتالی، هنری، سینمایی، خوانندگی و بازیگری هم گنجانده شده است. عدهای مطرح میکنند، سلبریتیها درآمد بالا دارند، چرا معافاند؟
وی ادامه داد: اما نکتهای که وجود دارد، این است که در بین بازیگران و خوانندگان تعداد بسیار اندکی هستند که دستمزدهای بالایی میگیرند و کار زیاد در سال انجام میدهند، اما عمده و اکثریت قریب به اتفاق درآمد آنچنانی ندارند، اگر قرار باشد که ما این دو قشر را بخواهیم از مالیات معاف کنیم، باز هم عدالت برقرار نشده است.
کاراندیش تصریح کرد: موضع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشخص است. ما در نظر داریم که به یک بررسی بپردازیم و بگوییم کسانی که در سال از سقف مشخصی بیشتر درآمد دارند، از این معافیت بهرهمند نمیشوند. از آنجایی که تمامی معافشدگان در موعد مقرر باید اظهارنامه مالیاتی خود را پرکنند، این قابل کنترل است و میتوان درآمدها را مشخص کرد.
معاون حقوقی و پارلمانی وزارت ارشاد گفت: ما نمیتوانیم به خاطر تعدادی از سلبریتیها تمامی جامعه بازیگران و خوانندگان را که ممکن است در سال حتی یک کنسرت برگزار نکنند یا یک فیلم بازی نکنند، معاف کنیم.
وی یادآور شد: ما حدود 10 روز پیش در نامهای به وزیر صنعت و معدن خواستار برگزاری جلسهای با سازمان امور مالیاتی شدهایم. تاریخ برگزاری این جلسه هنوز تعیین نشده است. در این جلسه قطعاً درباره عدم معافیت مالیاتی سلبریتیها با درآمدهای بالا صحبت خواهیم کرد، موضع وزیر ارشاد این است که بازیگران و خوانندگان با درآمد بالا از معافیت بهرهمند نشوند.